Pai switch-urile cu management te ajuta la segmentarea retelei. Adica o retea o poti imparti in N subretele fizice. La ce ajuta? La detectarea mai usoara a problemelor de retea, avand tronsoane principale care sunt separate cu ajutorul acestor switch-uri detectezi mai usor de unde e problema.
Acum depinde ce vrei tu de la switch-urile cu management. Ca-s cele doar care stiu de VLAN si iti segmenteaza reteaua, sau cele care sunt de layer 7 (parca) care stiu f.f.f.f. multe chestii in plus fata de VLAN, dar si costa.
A doua chestie aloci IP-uri pe aceste "zone" din retea, deci in loc sa-ti fure individul X din unul din capetele retelei IP-uri din celalat capat al retelei, reuseste sa fure doar IP-urile alocate in zona lui. Deci reduci semnificativ furtul de IP-uri si stii zona de unde se fura IP-uri.
A treia chestie: pachetele de broadcast sunt transmise doar in subreteaua respectiva. Doar daca vrei tu sa le rutezi pot sa comunice pe broadcast 2 sau mai multe subretele.
Daca gresesc cu ceva, rog sa fiu corectat. Daca mai sunt alte detalii cu privire la sw cu management, astept si eu completari
Succes