Internet prin Satelit si Router TL-R480T

Solutii LAN, echipamente, etc.

Moderator: kronos

Internet prin Satelit si Router TL-R480T

Mesajde cancorp » Lun Oct 23, 2006 12:14 pm

Avem o problema concreta data.
Preluam netul prin Satelit cu sistemul SKyDSL cu placa DVB Skystar 2.6D la o viteza de download 4Mbps/sec. Uploadul se face terestru la o viteza de 1Mbps/sec.
Acest serviciu functioneaza numai pe sistem Windows XP sau 2000.
Netul dorim sa distribuim si prin reteau proprie. Am achizitionat un Router TL-R480T pentru acest lucru. Serverul de net se afla in fata Routerului. Netul dam din server prin placa de retea. Problema cu care ne confruntam este faptul ca routerul nu preia pe portul WAN netul dat de server. Ne puteti ajuta in acest sens?
cancorp
Nou Venit
Nou Venit

Mesajde richelieu » Mar Oct 24, 2006 9:50 pm

Cam putine date pentru a incerca sa ne dam seama de problema....
In primul rand, ai incercat sa folosesti alt echipament pe portul de iesire al serverului? Sa vezi daca rutarea intre placile de retea (banuiesc ca folosesti connection sharing) functioneaza corect?
Daca nu-tzi iese un link radio....asculta o manea...
Nu rezolvi nimic...doar ca vei observa ca exista si chestii mult mai urate si mai nocive in viata...
richelieu
Moderator
Moderator

Mesajde cancorp » Mie Oct 25, 2006 12:39 pm

Cu Internet Connection Sharing functioneaza corect, adresa IP al placii de retea fiind 192.168.0.1 subnet 255.255.255.0, fara conectarea Routerului intre server si reteaua LAN. Eu as avea nevoie de router pentru a controla netul in retea dat fiind faptul ca unele calculatoare nu ar trebui sa aiba acces la Net. Dar cand introduc in portul WAN a routerului iesirea de pe placa de la server, routerul nu vede netul, avand adresa de baza IP 192.168.1.1 setat din fabrica. Deci serverul cu IP 192.168.0.1 face sharing de net, dar routerul nu vede. Si am incercat si varianta cu alocare dinamica (nici un rezultat), la varianta cu alocare statica am introdus pentru portul WAN al routerului ca adresa de net 192.168.0.1 cu subnet 255.255.255.0 si nici asa nu merge. Ca gateway routerul nu accepta 192.168.0.1 fiind adresa rezervata.
O alta intrebare ar fii: cu ce as putea cu acest router limitare de banda de net pe baza adresei IP sau MAC adress al fiecarui client din LAN?
Eventual trebuie si un soft langa router? Ca routerul face band limit numai pe fiecare port LAN al iesirii sale.
Daca as avea 4 calculatoare in retea ar fii OK.
Dar am 28 si nu pot limita exact fiecare statie.
cancorp
Nou Venit
Nou Venit

Mesajde richelieu » Joi Oct 26, 2006 11:35 am

Pai in primul rand ai facut o serie de greseli dupa cum urmeaza:

1. Serverul setat pe 192.168.0.1, iar routerul setat 192.168.1.1 <- sunt clase de IP-uri diferite, nu au cum sa comunice intre ele.
2. Alocare dinamica: nu are cum sa functioneze, daca nu setezi serverul si ca server de DHCP. Routerul nu are de unde sa-si ia IP-ul, daca nu i-l da un server de DHCP.
3. Serverul setat pe 192.168.0.1, iar routerul setat pe 192.168.0.1 <- nu pot seta in aceeasi retea doua echipamente cu acelasi IP. Vor genera un IP conflict si nu vor functiona. Ori ambele, ori unul din ele.

Ca sa poti face routerul sa-ti functioneze in spatele serverului, trebuie ca pe WAN sa-i setezi 192.168.0.x, unde x este cuprins intre 2 si 254 DAR NU 1!!!!!!

A...si sa nu uit. Routerul vine cu adresa 192.168.1.1 default, DAR PE LAN.
Pe WAN, vine setat default in modul PPPoE. Eu iti recomand sa treci LAN-ul intro alta clasa de IP-uri...de exemplu 10.1.6.x. Functioneaza si cu LAN-ul pe 192.168.1.x, dar e mai usor de departajat treaba.

Nu mi-o lua in nume de rau, dar daca vrei sa faci ISP, trebuie sa te documentezi ceva mai serios inainte.....astea sunt nishte chestii basic.

Despre limitari: Singura varianta de limitare de banda, este in felul urmator:

Cei 28 de useri, ii conectezi la router prin intermediul altor switch-uri ...right?
E...grupezi userii pe switch-uri, in functie de banda pe care vrei sa o aloci fiecaruia. Iar switch-ul respectiv, il introduci in router, pe un port caruia ii setezi limita pe care o vrei.
Nu rezolvi nimic...doar ca vei observa ca exista si chestii mult mai urate si mai nocive in viata...
richelieu
Moderator
Moderator

Mesajde cancorp » Joi Oct 26, 2006 3:25 pm

Revin cu precizari.
Placa de retea a serverului e setat la 192.168.0.1 cu subnet 255.255.255.0 si cand serverul se conecteaza la net pe dial-up, isdn sau zapp si pe conexiunea respectiva fac Internet Connection Sharing, Routerul vede pe portul WAN acesta conexiune si prin alocare dinamica primeste net pe WAN. Deci netul merge pe retea. E OK.
Probabil ca eu am descris problem in asa fel incat nu ai inteles ce vroiam
sa aflu.
Dar pe server am introdus o placa DVB Skystar pentru download de pe satelit. Adresa placii DVB este data automat IP: 192.168.45.1 cu subnet 255.255.255.0
Netul preiau de pe serviciul SkyDsl (www.skytelecom.ro sau www.service.skydsl.de) si cu aceasta placa DVB a fost furnizat un soft de conectare pe satelit SkyDSL 7.5 In acest program se pot face setari pentru download pe satelit si care face si proxy ca pachetele de download sa fie routate prin satelit si nu pe conexiunea terestra. Pentru a partaja conexiunea catre LAN adresa de IP este 192.168.0.1 cu subnet 255.255.255.0
Problema aici intervine fiindca pe server functioneaza netul cu download pe satelit iar routerul nu vede aceasta conexiune, desi tot ramane la alocare dinamica si primeste pe WAN cu DHCP netul, dar numai cel terestru. (Downloadul nu vine prin satelit numai la server). In LAN merge numai pe conexiunea terestra.
Sper ca am explicat mai pe detaliu, si mersi pentru raspunsuri.
cancorp
Nou Venit
Nou Venit

Mesajde richelieu » Joi Oct 26, 2006 7:08 pm

Hmmm...acum am priceput care e problema. Prima data, intr-adevar, exprimarea ta m-a dus cu gandul la cu totul altceva, o problema cam banala. Nu am pe moment o solutie, pentru ca nu m-am mai izbit de aceasta chestie, dar ma voi gandi la ea. E o buna tema de casa...
richelieu
Moderator
Moderator

Mesajde cancorp » Joi Oct 26, 2006 8:43 pm

Si la limitare de banda sa temai gandesti ca la unele statii ar trebui sa setez 64 kbps sau la altul 32 si asa mai departe.
cancorp
Nou Venit
Nou Venit

Înapoi la LAN