Nightwolf scrie:ori pui un suppresor ori faci impamantare la un capat
Hmm... nu ma pricep prea bine, insa nu cumva vroiai sa zici "surge
arrestor"?
Acum, banuiesc ca era vorba de acelasi "aparat" care se gaseste in mai multe locuri pe la noi, cu preturi pe undeva pe la 25$ (fara tva).
Legat de fenomenul acesta, cu cablurile aeriene, am cateva intrebari:
1. Daca as cumpara surge arrestoare din comert - nu ce a aratat
cniky 
- (pentru a-mi proteja 2 switchuri legate intre ele printr-un cablu aerian) si totusi se intampla acele fenomene nedorite, ce va avea de suferit? Doar cablul in sine? Se poate arde unul din arrestoare (sau chiar ambele)?
2. Nu stiu pe unde am studiat mai atent specificatiile tehnice ale unui asemenea surge arrestor... ma rog, ideea era ca am ramas surprins de faptul ca el era doar pentru Fast Ethernet... eu daca folosesc cablu Cat 5E si am un link gigabit pe cupru, atunci un astfel de aparat nu ma poate ajuta cu nimic? Exista surge arrestoare speciale pentru gigabit sau sunt bune si cel pe care l-am vazut eu (care nu specifica in mod explicit faptul ca suporta o asemenea viteza)?
3. Daca folosesc asemenea arrestoare, mai conteaza ce cablu este "intre" ele? Adica nu pot pune pur si simplu un utp? Din cate stiu, arrestoarele astea trebuie si ele impamantate... nu vad de ce as mai folosi atunci ftp...
4. Switchurile pe care le voi folosi eu vor fi putin mai scumpe si n-as dori sa am probleme... bine, cunosc oameni care folosesc peste tot UTP intre cladiri si doar intr-un anumit loc au (mai mereu) probleme (si au cam 300 de abonati)... dar asta nu inseamna ca eu nu voi avea... in alta ordine de idei, sunt in general probleme cu cablurile UTP trase sa zicem dintr-o cladire (de pe scara) prin exteriorul ei (dar care nu leaga 2 cladiri, ci pur si simplu un client, cablul coborand pana in dreptul "locatiei" acestuia)? Eu nu am intalnit asemenea cazuri pana acum (si nici nu prea am auzit), dar bine, folosind echipamente scumpe, incerc sa le protejez cat mai bine... de aceea intreb (totusi, surge arrestoarele alea nu sunt prea ieftine, ca sa-ti permiti sa-ti iei multe...)
5. STP-ul s-ar comporta mult mai bine decat FTP-ul pentru cablarea intercladiri (referitor strict la "rezistenta" sa in fata dezlantuirii naturii...)?
Multumesc anticipat pt raspunsuri!