incarcare electrostatica FTP

Totul despre cabluri

Moderator: peppo

incarcare electrostatica FTP

Mesajde vali » Vin Mai 27, 2005 9:40 am

Cine are idee cum se poate elimina fenomenul de incarcare electrostatica a cablurilor FTP, mai ales cele aeriene, in afara de legatura la un capat sau ambele capete a treselor la impamintare ? Si daca s-a intimplat acest lucru cum se descarca ?
vali
Nou Venit
Nou Venit

Mesajde Nightwolf » Lun Iun 06, 2005 10:11 am

ori pui un suppresor ori faci impamantare la un capat
Nightwolf
Nou Venit
Nou Venit

Mesajde richelieu » Mar Sep 06, 2005 4:21 pm

Cam tarziu dar....cam acum m-am mai uitat si eu pe-aci....

Nu e suficienta legarea la un singur capat la pamant....mai ales la distante mari .

Trebuiesc legate ambele capete, pentru ca, altfel apare o diferenta de potential intre capete, care poate fi suficient de mare incat sa creeze probleme...
richelieu
Moderator
Moderator

Mesajde peppo » Mie Sep 07, 2005 7:36 pm

In mod normal impamantarea unui cablu FTP se face prin legarea la pamant a ambelor capete. Daca legi la pamant ambele capete a unui cablu trebuie sa ai grija ca punctele de impamantare sa fie la acelasi potential electric (daca nu .. apare un curent intre cele doua puncte de potential diferit legate prin ecranajul cablului FTP .... adica ai mari sanse sa arzi niste sigurante si/sau sa faci praf cablu... si cine mai stie ce "damage" poti produce unei instalatii electrice la partea de impamantare)...

Peppo

BTW .. Rich .. de unde mamam draq ai scos poza aia ?
peppo
Moderator
Moderator

Mesajde vali » Mie Sep 21, 2005 9:52 am

Si la mondo exista supresoare ? Ca eu nu le gasesc. Am gasit ceva la APC ! Oare sint bune ? Ati auzit ceva de ele ?
vali
Nou Venit
Nou Venit

Mesajde cniky » Mie Sep 21, 2005 3:48 pm

Build yourself :d

O varianta ar fi.

Imagine

Ca o masura de siguranta se poate pune in plus la intrarea montajului (acolo unde intra cablul aerian) un transformator de izolare care poate fi scos dintr-o placa de retea mai veche, in caz ca se gaseste un "destept" care sa puna in priza cablul UTP .

Imagine

"transformator de izolare" este piesa aia dreptunghiulara si de un negru lucios de pe placa de retea.Daca nu aveti asa ceva puteti bobina cateva spire (10-15 spire CuEm 0.1mm) pe un miez mic se ferita de diametru 1-2mm.Tb. experimentat

Imagine

sau alta varianta

Imagine

Imagine

Imagine

questions ?! :D
smile,tomrrow will be much worst...,or not ?! ;)
-----------------------------------------------------
Imagine
cniky
Initiat
Initiat

Mesajde Moisic » Vin Sep 23, 2005 10:08 am

Mamaaa, ce raspuns meserias, documentat, cu poze si harti....super :)
Moisic
Moderator
Moderator

Mesajde claudiu » Sâm Sep 24, 2005 12:13 am

cniky scrie:Build yourself :d

Niky: o singura intrebare: tu te-ai pus sa-ti faci ?:) Sau doar ne povestesti noua cum se face ?:) Ca lenea e destul de mare si stim si noi ca e cucoana mare :)
claudiu
Initiat
Initiat

Mesajde cniky » Vin Sep 30, 2005 1:13 am

claudiu scrie:
cniky scrie:Build yourself :d

Niky: o singura intrebare: tu te-ai pus sa-ti faci ?:) Sau doar ne povestesti noua cum se face ?:) Ca lenea e destul de mare si stim si noi ca e cucoana mare :)

doh..., lasa-ma si tu acuma ca ti-l fac in 5 min. :lol: , n-am timp de astea acuma ai vazut ce e la mine :P :lol:
Imagine
cniky
Initiat
Initiat

Mesajde gt » Dum Oct 02, 2005 2:24 pm

Nightwolf scrie:ori pui un suppresor ori faci impamantare la un capat

Hmm... nu ma pricep prea bine, insa nu cumva vroiai sa zici "surge arrestor"?

Acum, banuiesc ca era vorba de acelasi "aparat" care se gaseste in mai multe locuri pe la noi, cu preturi pe undeva pe la 25$ (fara tva).

Legat de fenomenul acesta, cu cablurile aeriene, am cateva intrebari:
1. Daca as cumpara surge arrestoare din comert - nu ce a aratat cniky :D - (pentru a-mi proteja 2 switchuri legate intre ele printr-un cablu aerian) si totusi se intampla acele fenomene nedorite, ce va avea de suferit? Doar cablul in sine? Se poate arde unul din arrestoare (sau chiar ambele)?
2. Nu stiu pe unde am studiat mai atent specificatiile tehnice ale unui asemenea surge arrestor... ma rog, ideea era ca am ramas surprins de faptul ca el era doar pentru Fast Ethernet... eu daca folosesc cablu Cat 5E si am un link gigabit pe cupru, atunci un astfel de aparat nu ma poate ajuta cu nimic? Exista surge arrestoare speciale pentru gigabit sau sunt bune si cel pe care l-am vazut eu (care nu specifica in mod explicit faptul ca suporta o asemenea viteza)?
3. Daca folosesc asemenea arrestoare, mai conteaza ce cablu este "intre" ele? Adica nu pot pune pur si simplu un utp? Din cate stiu, arrestoarele astea trebuie si ele impamantate... nu vad de ce as mai folosi atunci ftp...
4. Switchurile pe care le voi folosi eu vor fi putin mai scumpe si n-as dori sa am probleme... bine, cunosc oameni care folosesc peste tot UTP intre cladiri si doar intr-un anumit loc au (mai mereu) probleme (si au cam 300 de abonati)... dar asta nu inseamna ca eu nu voi avea... in alta ordine de idei, sunt in general probleme cu cablurile UTP trase sa zicem dintr-o cladire (de pe scara) prin exteriorul ei (dar care nu leaga 2 cladiri, ci pur si simplu un client, cablul coborand pana in dreptul "locatiei" acestuia)? Eu nu am intalnit asemenea cazuri pana acum (si nici nu prea am auzit), dar bine, folosind echipamente scumpe, incerc sa le protejez cat mai bine... de aceea intreb (totusi, surge arrestoarele alea nu sunt prea ieftine, ca sa-ti permiti sa-ti iei multe...)
5. STP-ul s-ar comporta mult mai bine decat FTP-ul pentru cablarea intercladiri (referitor strict la "rezistenta" sa in fata dezlantuirii naturii...)?

Multumesc anticipat pt raspunsuri!
gt
Nou Venit
Nou Venit

Mesajde cniky » Dum Oct 02, 2005 11:45 pm

cumpara 1 singura bucata, desfa-o si ai sa te convingi ca au exact ceea ce am prezentat eu mai sus in ele. La fel cu power over ethernet. Multi bani si praf in ochi.
Imagine
cniky
Initiat
Initiat

Mesajde BlueLightning » Joi Aug 03, 2006 1:57 am

Salut!

Am vazut schemele de protectie la supra sarcini. Eu am experimentat un model de asemenea protectie dar cu 8 diode zener puse cap-in-cap.

ceva de genul:

Imagine

L-am testat cu diode zener care suporta intensitati si tensiuni mari de tranzit. Diodele pe care le-am testat erau de 12V (tesniunea de deschidere)

Ideea de functionare este simpla: cand prima dioda este strabatuta normal de un curent electric, este blocat de cealalta dioda care se deschide DOAR daca se depaseste 12.00V + 0.7V (tineti cont si de caderea de tensiune de pe prima dioda!!). Directie curent: Cablu -> D1 -> D2 -> impamantare

Daca curentul care strabate prima dioda este invers decat in primul caz, prima dioda se deschide doar daca se depaseste 12V + 0.7V . Prin a doua curentul trece normal. Este un pic impropriu formulat, deoarece traseul cuentului este : impamantare -> D2 -> D1 -> cablu

Orice s-ar intampla, acest dispozitiv tinde sa mentina o tensiune maxima pe fiecare fir de +12.7V sau -12.7V. Peste aceste limite, surplusul este "aruncat" la impamantare.

Problema e ca nu stiu la ce intesitati sau tensiune aceste diode or sa dea "ortu popi" .. ca atunci bye-bye protectie :roll:

De-altfel cum a mai mentionat cineva ... daca "s-a pus" fugerul pe cablu ... se iau echipamentele si se arunca ... ca nimic nu cred ca rezista la un fulger direct pe cablu!
BlueLightning
Nou Venit
Nou Venit

Mesajde richelieu » Vin Aug 11, 2006 2:18 pm

Cam asa....nici macar cablul in sine :P
Daca nu-tzi iese un link radio....asculta o manea...
Nu rezolvi nimic...doar ca vei observa ca exista si chestii mult mai urate si mai nocive in viata...
richelieu
Moderator
Moderator

Mesajde betuel » Mie Iun 20, 2007 6:30 pm

cniky.. nu stiu dc nu pot vedea pozele tale, imi poti da ceva link -uri.. sau un nr de tel, ma interesa ideea ta, am o gramada de placi de retea "duse" :D
...si totusi se invarte!:)
betuel
Cunoscator
Cunoscator

Înapoi la Cabluri