Impamantari pentru reteaua LAN

Solutii LAN, echipamente, etc.

Moderator: kronos

Impamantari pentru reteaua LAN

Mesajde betuel » Lun Iul 24, 2006 2:06 pm

Vroiam sa intreb ceva aparent banal, referitor la impamantarile care trebuie factute la reteaua LAN, am o retea fara nici o impamantare :oops: si nu glumesc cam pe 1 KM.. din casa in casa sau pe stalpi dusa... am facut-o acum o jumatate de an si vara asta dupa ceva transete in zona mi s-o "dus" un swich si vreo 2 porturi... am intrebat pe la cunostinte si mi-au recomandat sa fac impamantari.. sincer nu am facut nici una.... si vroiam sa aflu in stil "profi" de la cei initiati si care au trecut prin ce trec eu.. un sfat de cum trebuie facute impamantarile ca sa nu mi se mai intample cine stie ce minuni in retea la o eventuala furtuna.. :? ce ziceti.. ? astept cu nerabdare raspunsurile voastre....
...si totusi se invarte!:)
betuel
Cunoscator
Cunoscator

Mesajde richelieu » Mar Iul 25, 2006 10:09 am

Pai, in primul rand, sper ca ai folosit un cablu ecranat si nu un UTP.
Pe urma, cea mai buna metoda de impamantare sau de protejare....sunt surge arrestor-ele de RJ45. Dar acestea sunt destul de costisitoare.

O alta metoda, ar fi sa impamantezi tresa de la cablu. Sau folia, daca ai folosit FTP. Oricum, e o problema destul de delicata. In mod normal, ar trebui sa impamantezi ambele capete ale traseului de cablu. Se ia firul de drena si se leaga la o priza de impamantare -daca exista- daca nu. direct la pamant, prin intermediul unui fir de masa. Problema este ca, intre cele doua prize de impamantare, pot sa apara diferente de potential destul de mari, care ti-ar face mai mult rau decat bine. Daca nu ai posibilitatea de a masura prizele de impamantare, cel mai bine ar fi sa impamantezi doar unul din capetele traseului.

Daca ai folosit UTP, nu poti decat sa mai aprinzi cate o lumanare la biserica din cand in cand :lol:
Daca nu-tzi iese un link radio....asculta o manea...
Nu rezolvi nimic...doar ca vei observa ca exista si chestii mult mai urate si mai nocive in viata...
richelieu
Moderator
Moderator

Mesajde Mr_Devil83 » Mar Aug 15, 2006 5:14 am

Daca ai ceva cunostinte de electronica si dai un search pe google gasesti destule scheme de surge-aresster de asta. Daca incerci sa construiesti unul artizanal pretul lui se incadreaza pe undeva pe la 15ron maxim. Eu am construit 2 si sunt ok. partea proasta la ele e ca nu mai poti folosi 300 de metri de utp intre 2 switch-uri :D.
Mr_Devil83
Nou Venit
Nou Venit

Mesajde betuel » Sâm Dec 23, 2006 6:53 pm

Eu am construit 2 si sunt ok. partea proasta la ele e ca nu mai poti folosi 300 de metri de utp intre 2 switch-uri .

DE CE NU MAI POTI?
betuel
Cunoscator
Cunoscator

Mesajde BlueLightning » Joi Ian 04, 2007 9:08 pm

:shock: 300 m intre SWITCH-uri???????? Asta ori e record .. ori ai folosit cablu de 2mm grosime in miez!!!! :)
BlueLightning
Nou Venit
Nou Venit

Mesajde betuel » Joi Ian 25, 2007 11:46 pm

Mr_Devil83
Nou Venit

Data înscrierii: 13/Aug/2006
Trimis: Mar Aug 15, 2006 5:14 am Titlul subiectului:

Daca ai ceva cunostinte de electronica si dai un search pe google gasesti destule scheme de surge-aresster de asta. Daca incerci sa construiesti unul artizanal pretul lui se incadreaza pe undeva pe la 15ron maxim. Eu am construit 2 si sunt ok. partea proasta la ele e ca nu mai poti folosi 300 de metri de utp intre 2 switch-uri .

la asta ma refeream. :wink:
betuel
Cunoscator
Cunoscator

Mesajde BlueLightning » Vin Ian 26, 2007 12:02 am

Si totusi ai afirmat : 300m intre doua switch-uri!! Cand standardul spune 100m maxim! .. hai ca la noi il impingi spre un 200m si mai functioneaza .. e ceva .. dar la 300??? Mai ai link pe 100Mbit ???
BlueLightning
Nou Venit
Nou Venit

Mesajde betuel » Vin Ian 26, 2007 9:14 am

chiar si cu doua swich-uri merge pe 300M

De ex 1capatul 1 ai un PC dupa 100 Mun sw. dupa alti 100 M alt sw si in celalalt capat un AP :P si merge nu is baliverne e testat de mine ;;)
betuel
Cunoscator
Cunoscator

Mesajde BlueLightning » Vin Ian 26, 2007 10:00 am

Pai asta e alta mancare de peste. La cum te-ai exprimat se intelegea 300m un singur cablu intre doua switch-uri, nici decum la fiecare 100m cate un switch.

300m pe FTP/UTP si link de 100Mbit intre doua capete direct fara nici un switch intermediar .. sincer n-am auzit pe nimeni sa reuseasca. Poate cu huburi d-alea vechi de 10Mbit, ca au putere sau tensiune mai mare pe iesire, asa am auzit recorduri, dar pe 100Mbit .. nu prea pot sa cred. Si chiar prin absurd sa spunem ca ai link pe 100Mbit, garantat ca ai pierderi cu tonele .. nu mai zic transfer .. :|

Dar apoi .. la 300m sau peste 300, nu stiu daca renteaza cablu FTP + switch la fiecare 100m. Mai bine foloseti fibra optica si nu mai ai probleme. Iar varianta de FTP + switch la 100m pusi pe stalp (ma refer la cazul asta si nu la cazul cand switch-ul sta la cineva in casa) mi se pare carpeala pe fata, plus faptul ca iesi aproape la acelasi pret cu fibra + MC-uri. :wink:

Eu ca sa scap de un balamuc cu cablu ftp de 120m care era pus intre scara 1 si scara 4 al blocului meu, am preferat fibra optica pusa pe la etajul 1, nu se atinge nimeni de ea si plus faptul ca n-am probleme nici cu fulgerele, nici cu probleme de cablu (desi era cablu FTP Futurecom dublu strat de folie)

Sincer recomand pentru distante mai mari de 200m sa se treaca pe fibra. Iar daca exista tronsoane de peste 20-30m in aer, si mai ales UTP .. atunci vorba aia (ca a mai spus-o cineva): du-te la biserica si aprinde cate o lumanare si pune cate un acatist (parca asa se spune) la fiecare fulger dat :D

De EMP-uri mai scapi sau peste 95% scapi cu protectiile. Cam tot ce este supra sarcina de peste 12V (ca e pozitiv sau negativ fata de impamantare) trebuie "aruncat" la masa. De nenea fulgerica .. poti sa ai tu .. 200 de protectii anti-fulger .. ca pe toate ti le haleste plus switch plus cablu ;) :|
BlueLightning
Nou Venit
Nou Venit

Mesajde richelieu » Mie Ian 31, 2007 2:05 pm

Nu se poate face link intre doua echipamente la 300 metri. Problemele sunt doua: Intarzierea transmisiei prin mediu si pierderile in cablu. Si capacitanta, bineinteles. Echipamentele nu se vor sincroniza niciodata.
Daca nu-tzi iese un link radio....asculta o manea...
Nu rezolvi nimic...doar ca vei observa ca exista si chestii mult mai urate si mai nocive in viata...
richelieu
Moderator
Moderator

Mesajde betuel » Mar Feb 06, 2007 10:17 am

hai ca imi rastalmaciti vorbele:P

as pune eu fibra, dar nu am oameni, nu am echipamente si nici nu am lucrat cu cu fibra, aici mi-a cerut 2000ron/ km de fibra, asa mai bine pun FTP 3 cutii*305m+6SW= aprox1000- 1200 RON si il trag eu +ca la fiecare 150M am swich si cand apare un client mai trag un utp pana la el si il conectez. Singurele dezavantaje e ca trebuie sa stau cu ochii pe aia la care pun alimentare la sw, dar ma gandesc serios daca intind atata cablu sa alimentez direct de pe stalpul de curent, sau am vazut alimentare pe cablu pentru o serie de pana la 20 sw, ar fi rezolvata problema ar mai fi incarcarea electrostatica, daca ma descurc si cu asta, sunt happy:D, mnoh... asta e viata..... :lol:
betuel
Cunoscator
Cunoscator

Mesajde betuel » Sâm Feb 10, 2007 9:47 pm

ceva comenturi, ceva idei? :lol: nu cred ca va depaseste problema..
betuel
Cunoscator
Cunoscator

Mesajde betuel » Vin Feb 23, 2007 8:39 am

ce zgarciti sunteti, pana si in idei :? :x
betuel
Cunoscator
Cunoscator

Înapoi la LAN