ACORDAREA ANTENEI PE FRECVENTA 27Mhz

Aici puteti discuta despre echipamente radio Alinco

Moderatori: Moisic, marion75

ACORDAREA ANTENEI PE FRECVENTA 27Mhz

Mesajde irony » Joi Oct 16, 2008 9:36 am

Buna!
Am achizitionat o statie portabila Intek 520 si o antena cu sport magnetic ( http://www.antenasirio.ro/pd1184328796.htm?categoryId=1 )si cablu de vreo 3.5m si as avea o intrebare:
(Pe corpul antenei este un surub cu imbus de 2 cu care se poate regla lungimea libera a tijei de otel. Stiu ca montarea antenei , locul pe plafonul masinii si tipul statiei influenteaza SWR-ul.)
Acum intrebarea : imi trebuie un reflectometru (SWR-metru) ca sa pot acorda antena?, nu pot folosi afisajul de putere al statiei in loc de SWR-metru?, care este procedeu exact de masurare?
Si inca o intrebare: cand conectez statia la adaptorul auto si conectez antena exterioara (conectorul de bricheta auto liber) dupa un timp se incalzeste mufa adaptorului cu care se conecteaza la statie. Asta chiar daca statia este inchisa din buton! Este normal? Ma gandesc ca se alimenteaza invers stabilizatorul de tensiune de la bricheta (12v-9v).
Astept raspunsul d-vs si va doresc o zi buna!
irony
Nou Venit
Nou Venit

Re: ACORDAREA ANTENEI PE FRECVENTA 27Mhz

Mesajde marion75 » Joi Oct 16, 2008 4:02 pm

Salutare !!!
Antena nu este extraordinara asa ca nu vad ce ai mai putea sa ii calibrezi la ea. In principiu cu Reflectometru se poate face o verificare a calitati emisiei din antena. Afisajul statiei este doar pentru puterea de emisie.Da ,locul de amplasare al antenei conteaza (Sa fie cat mai in centru plafonului). Adaptorul este doar pentru incarcarea acumulatorilor din statie. E normal sa se incalzeasca putin adaptorul de 12 V. In cazul in care emiti in timpul incarcari atunci consumul creste si apare un consum in plus (Iti recomand sa incarci acumulatori separat cu un incarcator de priza). In cazul in care folosesti antena externa iti recomand sa utilizezi mufa de conectare BNC existenta la statie.

Cu stima
Marian Toncea Service Mondo Plast Bucuresti
marion75
Moderator
Moderator

Mesajde irony » Joi Oct 16, 2008 6:51 pm

Buna !
In primul rand vreau sa multumesc domnului Marian pentru promtitudine!
As vrea sa completez situatia descrisa in topicul de mai sus: statia avea acumulatori in ea, antena proprie deconectata,adaptorul auto atasat dar neconectat la 12v, statia era inchisa, am deconecat antena exterioara de la kitul auto si am lasat sa stea vreo 2h statia inchisa asa numai cu adaptorul asasat la ea. Dupa o perioada se incalzeste, nu exagerat e drept. Ca sa verific daca este adaptorul de vina am lipit o fasie de banda izolatoare pe plotul+ al statiei am atasat adaptorul auto si am lasat-o din nou inchisa exact ca in situatia dinainte in aceleasi conditii si este ok nu mai incalzeste. Explixcatia ce mi-o dau eu este ca etajul de stabilizare din mufa dreptunghiulara cu surub se alimenteaza invers de la acumulatori si poate cand de foloseste adaptorul neaparat trebuie scos cel putin un acumulator dar in acest caz trebuie s-o alimentezi de la bricheta masinii. Cu alte cuvinte cand atasezi adaptorul auto scoti acumulatorii si te conectezi la bricheta si respectiv antena exterioara si nu ar fi indicat sa folosesti statia cu acumulatorii proprii cu adaptorul auto atasat la antena exterioara.
Oricum ce mai vreau sa va spun este ca sunt fff multumit de statie, calitate / pret este super, asa ca detaliile de genul mai sus nu le consider grave ci doar vroiam ceva lamuriri pentru linistea sufleteasca daca ma intelegeti.

CU STIMA SI RESPECT
Luci Salajan
irony
Nou Venit
Nou Venit

Mesajde marion75 » Sâm Noi 01, 2008 8:31 am

Salutare....
Ca sa fiu cat mai scurt sa zicem ca aceasta statie este buna atunci cand o alimentam de la cei 6 acumulatori.
Cei 6 acumulatori sunt buni atunci cand ii incarcam cu un incarcator de casa, acasa, noaptea de ex.
Acel stabilizator de 8 Volti din interiorul Kitului de incarcare nu este suficient de aerisit pt a face fata consumului statiei si implicit al incarcari acumulatorilor.
Iti recomand sa iti conectezi antena printrun BNC direct pe mufa de statie in cazul asta ai un swr mai de doamneajuta :).
Acel Kit de incarcare se foloseste in cazuri de forta majora si doar pt incarcarea acumulatorilor (fara sa emiti cu statia in timpul incarcari).
Si tot acel Kit de incarcare se defecteaza atunci cand consumul devine excesiv.
Sper ca m-am facut inteles cat de cat :)

Cu Sinceritate
Marian Toncea
Service Mondo Plast Bucuresti
marion75
Moderator
Moderator

Mesajde terrano » Vin Ian 30, 2009 9:29 pm

Multumim mult , astea ma ajuta si pe mine sa-mi dau seama ca e calea cea buna sa folosesc mufa BNC si sa-mi iau gandul de la kitul auto ca si conexie la antena externa. referitor la acumulatori si incarcare le incarc cu un incarcator extern si am folosit doar incarcatorul de 220 v la incarcarea acumulatorilor direct in statie.
terrano
Initiat
Initiat

Înapoi la Radio